Sunday Roast

 

 
 
På söndagar har vi ibland "Sunday Roast" som i England.
Den här bilden visar "Vitlöksspäckad lammstek med roast potatoes, mintsås och Yorkshire pudding".

 Yorkshire Pudding

 Det här behövs till 6st:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1½ dl mjölk
  • salt o svartpeppar
  • dripping (ister eller sparat baconfett) men det går bra med rapsolja också  

Gör så här:

  1. Lägg mjöl, lite salt och nymalen svartpeppar i en bunke.
  2. Tillsätt äggen, vispa och häll sakta i mjölken.
  3. Täck med plastfilm över natten i kyl.
  4. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg lite dripping i formen (muffinsform går bra) och värm i ugnen tills det ryker.
  5. Fyll formen med smet till ¾ och grädda i nedre delen av ugnen i 20 – 25 min. Dra ner till 190 grader och grädda i 10 min till.
 
Mintsås
 Det här behövs:
  • 25 g färsk mynta, endast bladen
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk hett vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
  1. Hacka myntan tillsammans med sockret och lägg det i en skål eller glasburk med lock till.
  2. Häll på det heta vattnet och rör om.
  3. Häll på vinägern och rör om.
  4. Klart.
 
Roast potatoes
 Det här behövs:
  • fast potatis
  • dripping eller en neutral olja tex rapsolja
Gör så här:
  1. Skala och skär potatisen i bitar, ca 2-3 cm.
  2. Sätt ungen på 220-225 grader.
  3. Häll på vatten så det precis täcker potatisen. Koka den nästan färdig i ca 8-10 min.
  4. Häll av vattnet men behåll det till brunsåsen.
  5. Lägg på locket igen och skaka om potatisen så att den får en ruggad yta.
  6. Värm en ugnsform med fettet och lägg försiktigt i potatisen. Ös fettet över potatisen och ställ in formen i ugnen, ganska högt upp. Låt den stå i 40_50 min.
  7. Salta gärna när den är färdig.
 
Lycka till!