Indian Curry
 
En kväll bjöd vi upp våra grannar Lilian och Krille på Indisk Curry och det blev mycket uppskattat.

Det här behövs till 4 personer:
 
  • 1 kg kyckling (gärna filéer skurna i bitar)
  • 2 gula lökar, hackade
  • 2 tsk ingefärspasta
  • 2 tsk vitlökspasta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chillipulver
  • 1 tsk kumminpulver
  • 1 tsk korianderpulver
  • 1 tomat, puréad eller 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja (ej olivolja)
  • korianderblad
  • knappt 1 dl ljummet vatten

Så här gör du:

Hetta upp olja i en kastrull eller gryta och fräs löken, ingefäran och vitlöken tillsammans med kummin, korianderpulver och -blad i 5 minuter på låg värme.
Tillsätt tomat, kyckling, gurkmeja, chillipulver, salt och det ljumna vattnet.
Koka på medel - svag värme i en ½ timme med lock på.
Till det hade vi...
 


... "Bombay Potatoes" som i Indien är en mycket populär side dish till alla maträtter men särskilt till kyckling eller vegetariska currys.

Det här behövs:
 
  • 350 g kokt kall potatis i tärningar
  • 4 msk olja (ej olivolja) eller Ghee (klarnat smör)
  • 1/4 tsk bruna senapsfrön (jag brukar ta mycket mer)
  • 2 krm chillipulver
  • 1/4 tsk gurkmeja
  • salt efter smak

Så här gör du:

Värm oljan i pannan till medelvärme.
För att kolla att oljan är tillräckligt varm lägger man i några senapsfrön. "Poppar" de är oljan lagom varm. Lägg i resten av senapsfröna.
Blanda i chillipulvret, gurkmejan och saltet.
Fräs detta tillsammans i 1 minut. Tillsätt potatisen och stek i 4 minuter tills den är täckt med fröna och fått en knaprig yta.
Sänk värmen, lägg på locket och stek potatisen ytterligare 5 minuter.
Och såklart...
 
...Pappadums med hemgjord Mango Chutney, russin, gurkstavar och yoghurt eller raita.