Sallad med dipsås
 
Meningen var att det skulle bli en Thailändsk sallad med papaya och spenat men "försvenskade" den lite grand. Till det gjorde jag en dipsås att hälla över.
 
Till den Thailändska salladen för 6 personer använder man:
1 papaya
2 rödlökar
500 g haricots verts
150 g färsk spenat
1 msk pressad lime
 
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär papayan i klyftor. Skala och strimla rödlöken. Koka haricots verts i lättsaltat vatten en liten stund tills de känns bra. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.
Blanda ingredienserna till salladen i en stor skål och stänk över limesaft.
 
I min sallad använder man:
isbergssallad eller romansallad
färsk spenat
avokado
papaya eller mango
rödlök
paprika, valfri färg
körsbärs- eller coktailtomater
färsk koriander
 
Dipsås:
8 cl kallt vatten
1 tsk socker eller farinsocker
4 cl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad och -stjälkar
 
Gör så här:
Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör om tills det löst sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili och koriander. Häll allt i en mindre skål som var och en kan ta från med sked och hälla över sin sallad.
 
Smaklig spis!