Tom Kha Gai (Thailändsk kycklingsoppa)
(null)
 
Är man sugen på en stark kycklingsoppa är det här en god rätt och inte så svår att tillaga.
 
Det här behövs till 4 portioner:
  • 600 gram kycklingbröstfiléer skurna i tunna strimlor eller små kuber
  • 5 cm galangal eller ingefära
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 2 st citrongräs
  • 4-5 champinjoner skurna i bitar
  • 1 röd paprika skuren i strimlor eller små bitar
  • 1/2 lime, pressad  
  • 4-5 st limeblad
  • 1-2 tsk finhackad röd chili eller habanero om man gillar extra starkt
  • 4 tsk fisksås
  • 2 tsk farinsocker
  • 4 msk färska korianderblad
 
Gör så här:
 
1. Skär galangal/ingefära i tunna skivor eller tunna strimlor. Blanda det med kokosmjölk, buljong, citrongräs och limeblad i en medelstor gryta. Banka gärna citrongräset först för att få fram den goda citronsmaken. Koka upp och skruva därefter ner värmen och låt det sjuda på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då.
2. Vill man så tar man upp citrongräset och limebladen nu. Lägg i kyckling, chili, svamp och paprika och sjud i 8 minuter.
3. Häll i fisksås och socker och rör om tills sockret har löst upp sig. Lägg i korianderbladen och smaka av med den pressade limen.
4. Lägg upp och garnera gärna med korianderblad och röd chili skuren i rundlar. Servera med jasminris.
 
Smaklig måltid!