Italienska köttbullar
 
 
 
 
Köttbullar finns väl i de flesta länder med olika kryddor och smaker. De här köttbullarna har smak av citron och parmesan.
 
Det här behövs till 4 portioner:
 
Tomatsås:
1 gul lök
1 msk olja, margarin eller smör
1 msk vetemjöl
4 dl grönsaksbuljong (tärning)
4 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad basilika
salt o peppar
 
Köttbullar:
200g nötfärs + 200g fläskfärs eller 400g blandfärs
2 skivor vitt bröd
1 dl mjölk
1 tsk salt
4 msk parmesanost, riven
1 ägg
1/2 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
rivet skal av 1/2 citron
 
Stekning:
2 msk margarin, smör eller olja
 
Tillagning:
Gör först tomatsåsen.
Skala och hacka löken. Fräs den i fettet i en kastrull. Strö över mjölet och rör om.
Tillsätt buljong och tomatpuré. Koka upp under omrörning och låt koka på svag värme i ca 10 minuter. Smaksätt med pressad vitlök, smulad basilika, salt och peppar.
 
Skär bort kanterna på brödet. Smula brödet och blanda det med mjölken, blanda i färs och salt, sedan i med ost, ägg, peppar, pressad vitlök, persilja och rivet citronskal.
Forma valnötsstora köttbullar.
Låt fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.
Lägg i köttbullarna, inte för många åt gången och skaka pannan så de blir brynta runtom. Låt de eftersteka på svagare värme i ca 3 minuter.
 
Den italienska kocken Gino D'Acampo säger att i Italien äter man aldrig spagetti till köttbullar utan bara bröd som man tar upp såsen med men vill ni ha spagetti till så går det såklart bra.
Garnera med persilja och riven parmesan.
 
Smaklig måltid!