Kokoslax med grönsaker och jasminris
Den här laxrätten är åt det asiatiska hållet men utan att den är stark men vill man ha den stark tar man bara mer chili.
 
Rätten tar ungefär 25-30 minuter att laga och det här har jag använt till
2 personer:
 
  • 150 - 200 g laxfilé
  • 1 tsk hackad färsk ingefära
  • 2 små gula lökar eller 1 stor
  • 1/2 - 1 röd chilifrukt
  • 2 tomater i bitar
  • 2 msk korianderblad
  • 2 msk basilikablad
  • 1/2 fiskbuljongtärning + 1 1/2 dl vatten
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl kokosflingor
  • 2 tsk fish sauce
  • svamp i bitar
  • paprika i strimlor
  • små tomater i bitar
 
Gör så här:
 
 
  1. Hacka löken grovt. Kärna ur och grovhacka chilin. Skär tomaterna i bitar.
  2. Lös upp buljongtärningen i hett vatten.
  3. Lägg allt tillsammans med ingefära, koriander och basilika i en matberedare och finfördela.
  4. Häll blandningen i en vid kastrull och häll i kokosmöjlken.
  5. Koka upp och låt det sjuda på låg värme i tio minuter.
  6. Smaka av med fish sauce eller japansk soya och peppar.
  7. Lägg i laxtärningarna, svampen, paprikan och tomatklyftorna och sjud ett par minuter tills de är nätt och jämt kokta.
  8. Servera med jasminris till och garnera med korianderblad.
 
Smaklig måltid!
 
Receptet är hämtat från Dagens Nyheter september 2007 och omarbetat av mig.