Den här laxrätten är åt det asiatiska hållet men utan att den är stark men vill man ha den stark tar man bara mer chili.
Rätten tar ungefär 25-30 minuter att laga och det här har jag använt till
2 personer:
- 150 - 200 g laxfilé
- 1 tsk hackad färsk ingefära
- 2 små gula lökar eller 1 stor
- 1/2 - 1 röd chilifrukt
- 2 tomater i bitar
- 2 msk korianderblad
- 2 msk basilikablad
- 1/2 fiskbuljongtärning + 1 1/2 dl vatten
- 2 dl kokosmjölk
- 1/2 dl kokosflingor
- 2 tsk fish sauce
- svamp i bitar
- paprika i strimlor
- små tomater i bitar
Gör så här:
- Hacka löken grovt. Kärna ur och grovhacka chilin. Skär tomaterna i bitar.
- Lös upp buljongtärningen i hett vatten.
- Lägg allt tillsammans med ingefära, koriander och basilika i en matberedare och finfördela.
- Häll blandningen i en vid kastrull och häll i kokosmöjlken.
- Koka upp och låt det sjuda på låg värme i tio minuter.
- Smaka av med fish sauce eller japansk soya och peppar.
- Lägg i laxtärningarna, svampen, paprikan och tomatklyftorna och sjud ett par minuter tills de är nätt och jämt kokta.
- Servera med jasminris till och garnera med korianderblad.
Smaklig måltid!
Receptet är hämtat från Dagens Nyheter september 2007 och omarbetat av mig.