Kycklinggryta med kikärter och asiatiska smaker
 
Den här grytan är egentligen vegetarisk men det går väldigt bra att lägga i bitar av kyckling, biffstrimlor eller varför inte fiskbitar eller räkor.
 
Det här behövs till 4 personer:
  • 4 tomater
  • 1 röd paprika
  • 2 jalapenos eller 2 röda spanska chilis
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 msk gult currypulver
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 burk kokosmjölk (4 dl)
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 200 gr potatis, tärnade
  • 200 gr morötter, tärnade
  • 1 burk kikärter
  • 2 st kycklingbröst
  • salt
Till servering:
  • Basmatiris eller Naanbröd
  • Röd spansk peppar, skivad
  • Koriander, färsk hackad
Gör så här:
 
  1.  Mixa ihop tomat, paprika, jalapenos, gul lök, vitlök och ingefära i en blender eller med en stavmixer till en slät sås.
  2. Fräs allt i olja på medelvärme i några minuter.
  3. Blanda ner curry, spiskummin och gurkmeja. Låt allt fräsa med någon minut.
  4. Rör ned kokosmjölk och yoghurt. Koka upp och låt sjuda i 15 minuter under lock.
  5. Vänd ner potatis, morötter och kikärter. Låt puttra i ytterligare 15 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt.
 
Det här behövs till basmatiris för 4 personer:
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 tsk cumminfrön
  • 1 bit hel kanel
  • 2 kardemummakapslar, lätt krossade
  • 2 lagerblad
  • 4,7 dl basmatiris, väl sköljt och avrunnet
  • 7 dl vatten
  • 2 msk pressad citron
  • salt och peppar
Koka riset så här:
 
  1. Hetta upp oljan i en kastrull på medelvärme.
  2. Lägg i löken och fräs tills den är mjuk.
  3. Lägg i kumminfrön, kanelstång, kardemummakapslar och lagerblad. Koka i 2-3 minuter.
  4. Tillsätt riset och rör runt tills det har täckts av oljan och kryddorna.
  5. Häll i vatten, citronjuice, salt och peppar.
  6. Låt det koka upp, täck med ett lock, sänk till svag värme och koka i 15 minuter, eller tills riset är mjukt och vattnet har kokat in.
  7. Ta av kastrullen från värmen lämna övertäckt i 5 minuter.
  8. Fluffa därefter till riset innan servering.
 
Det här behövs till 4 st Naanbröd:
 
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 dl self raising vetemjöl eller kakmjöl (det är redan bakpulver i)
  • 1 nypa salt om man vill
  • olja till stekpannan
Gör bröden så här:
 
  1. Blanda kokosmjölk, mjöl och eventuellt salt till en deg.
  2. Dela degen i 4 bitar.
  3. Kavla eller tryck ut varje degbit med fingrarna (som när man gör en pizza) till en rundel med ca 10-12 cm i diameter.
  4. Grädda i oljad stekpanna på medelvärme tills de är gyllengula.
  5. Håll dem varma under en kökshandduk.
 
Servera maten med hackad koriander och skivad röd chili.
 
Lycka till!