Chutney på gröna tomater
Om man odlar egna tomater som inte hinner mogna eller om man köper gröna tomater kan man göra denna goda chutney som passar väldigt bra till Indisk mat.
 
Detta behövs till 4 normalstora burkar:
1 stor lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk raps- eller jordnötsolja
1 kg gröna tomater
2 dl torkade aprikoser, ca 20 st
1 limefrukt
2 mindre kanelstänger
10 hela kardemummakapslar eller ½ tsk frön
8 st kryddnejlikor
2 st stjärnanis
1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 grön chilifrukt eller ½-1 tsk grön tabasco
 
Gör så här:
Skär lök och vitlök i bitar.
Dela tomaterna i halva klyftor, 8 bitar/tomat.
Skär aprikoserna i bitar eller strimlor.
Dela limefrukten i fyra klyftor och skiva tunnt. Kasta ändbitarna.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta och fräs lök och vitök.
Lägg ner tomatbitar, aprikosbitar, lime och alla kryddor utom chilin.
Tillsätt vinäger, socker och salt.
Koka utan lock i 30 minuter.
Lägg i grön chili, urkärnad och skuren i småbitar, eller grön tabasco.
Koka i ytterligare 20 minuter. Rör om emellanåt så det inte bränns vid.
Smaka av om det behövs mer sälta, sötma, syra eller chili.
Häll upp på rena varma glasburkar.
 
Lycka till!