
Om man odlar egna tomater som inte hinner mogna eller om man köper gröna tomater kan man göra denna goda chutney som passar väldigt bra till Indisk mat.
Detta behövs till 4 normalstora burkar:
1 stor lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk raps- eller jordnötsolja
1 kg gröna tomater
2 dl torkade aprikoser, ca 20 st
1 limefrukt
2 mindre kanelstänger
10 hela kardemummakapslar eller ½ tsk frön
8 st kryddnejlikor
2 st stjärnanis
1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 grön chilifrukt eller ½-1 tsk grön tabasco
Gör så här:
Skär lök och vitlök i bitar.
Dela tomaterna i halva klyftor, 8 bitar/tomat.
Skär aprikoserna i bitar eller strimlor.
Dela limefrukten i fyra klyftor och skiva tunnt. Kasta ändbitarna.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta och fräs lök och vitök.
Lägg ner tomatbitar, aprikosbitar, lime och alla kryddor utom chilin.
Tillsätt vinäger, socker och salt.
Koka utan lock i 30 minuter.
Lägg i grön chili, urkärnad och skuren i småbitar, eller grön tabasco.
Koka i ytterligare 20 minuter. Rör om emellanåt så det inte bränns vid.
Smaka av om det behövs mer sälta, sötma, syra eller chili.
Häll upp på rena varma glasburkar.
Lycka till!