Italiensk räk- och zucchinigryta
(null)
Den här medelhavsinspirerade grytan var överraskande god. Så god att man kan bjuda hem vänner på middag.
 
Det här behövs till 4-6 portioner:
1 kg vannameiräkor, skalade
1/2 - 1 röd lök skuren i tunna klyftor
1-2 paprika i strimlor, valfri färg
1 zucchini, grön eller gul skuren i halvmånar
1 burk eller paket avrunna kokta kikärter
250 g halverade körsbärstomater
5 vitlöksklyftor, hackade
Olivolja
1 1/2 msk oregano, torkad
1 tsk kummin, malen
1 tsk koriander, malen
1/2 tsk paprika, malen
Salt och peppar
1 stor citron, pressad
1 kruka färsk basilika eller annat grönt du gillar
 
Gör så här:
Blanda de torra örterna (oregano, kummin, koriander och paprika) i en liten skål.
Skala räkorna om de inte redan är det och torka med en handduk eller hushållspapper.
Krydda räkorna med salt och 1 1/2 tsk av de torra örterna. Ställ åt sidan eller i kylen så länge.
Värm upp en gjutjärnspanna eller gryta med 2 msk olivolja på medium värme.
Lägg i rödlöken och hälften av den hackade vitlöken och fräs i 3-4 minuter under omrörning. Vitlöken får inte brännas vid.
Tillsätt zucchini, paprika och kikärter.
Krydda med salt, peppar och resten av de torra örterna. Rör om hela tiden i ca 5-7 minuter. Öka värmen om det behövs. 
Lägg över grönsakerna i en annan panna eller stort fat.
Häll i lite olja i pannan och lägg i räkorna och resten av vitlöken. Stek på medelvärme och rör hela tiden tills räkorna är rosa, ca 4-5 minuter.
Lägg tillbaka grönsakerna i pannan med räkorna och tillsätt tomaterna och den pressade citronen.
Rör om och strö över den färska skurna/rivna basilikan.
Vill man kan man servera ris, bulgur, pasta, bröd (mina enkla baguetter) eller något annat man tycker passar till.
Smaklig måltid.
 
Receptet har jag tagit från www.themediterraneandish.com