Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Sillmacka

Publicerad 2011-04-30 01:31:00 i Dagens lunch,

Sillmacka.



Idag fick det bli en sillmacka till lunch. Jag hade längtat efter det hela veckan.

På knäckebrödet hade jag kokt skivad potatis, citronsillen jag hade lagt in själv, gräddfil och gräslök. Jättegott.

Nudelwok

Publicerad 2011-04-28 23:24:00 i Asiatiskt,

Blandad wok.

Om det är något som är enkelt att göra så är det att woka. Då kan man blanda i precis vad man tycker är gott.

Den här gången hade vi:

  • Marinerat nötkött
  • Kycklingfilé
  • Babymajs i bitar
  • Squash i skivor
  • Sockerärtor, hela
  • Bambuskott
  • Chili (vi hade med kärnor)
  • Vitlök i tunna skivor
  • Färsk ingfära i tunna strimlor
  • Färsk broccoli i små buketter och skaften i tjocka skivor
  • Spring onions i 5 cm:s bitar
  • Röd paprika i strimlor
  • Jordnötsolja att steka i
  • Fisksås som salt
  • Oystersås
  • Soya
  • Nudlar

Hetta upp woken och häll i lite jordnötsolja eller rapsolja. Fräs vitlöken, chilin och ingefäran en liten stund och lägg sen i kött och kyckling och woka tills det är färdigt. Lägg upp allt i en skål vid sidan om under tiden grönsakerna wokas. Börja med de som tar längst tid förstås. Salta med fisksåsen och smaksätt med soyan och oystersåsen. När grönsakerna är klara lägger man tillbaka köttet och kycklingen och lägger även i de färdiga nudlarna. Ät med pinnar.

Smaklig måltid!

Tom Yum Goong

Publicerad 2011-04-25 22:42:00 i Asiatiskt,

Tom Yum Goong,Thailändsk räksoppa.

Den här soppan, Tom Yum Goong (het räksoppa), åt min man ofta när vi bodde i Thailand. Det var nog bl.a därför han gick ner 9 kilo. Receptet finns i "Stora Asiatiska Kokboken" men ni får det här:

Ingredienser:

  • 500 gr råa räkor (tigerräkor)
  • 4 tsk olja, jag brukar använda jordnötsolja
  • 2 liter vatten
  • 40 ml, eller 2 msk röd currypasta,
  • 40 ml tamarindkoncentrat
  • 2 tsk mald gurkmeja
  • 1 tsk hackad röd chili (eller efter behag)
  • 4-8 kaffirlimeblad
  • 40 ml fisksås
  • 40 ml limesaft
  • 2 tsk farinsocker (lägg färsk skivad potatis i så blir den inte hård, ett tips från min granne Lilian)
  • 4 msk färska korianderblad

Gör så här:
  1. Skala räkorna och ta ur tarmen. Ta inte bort stjärtspetsen. Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i räkskalen och huvudena (på mina fanns inga huvud men jag hade vanliga räkskal och huvuden i frysen) i grytan och stek på medelstark värme i 10 minuter, tills skalen och huvudena fått en djupt orange färg. Skaka grytan då och då.
  2. Tillsätt 2½ dl av vattnet och all currypasta. Koka i fem minuter, tills det kokat ihop en aning. Häll på resten av vattnet och sjud i 20 minuter. Sila av buljongen och släng skal och huvuden.
  3. Häll tillbaks den silade buljongen i grytan. Tillsätt tamarind, gurkmeja, chili och limeblad. Koka upp och koka i 2 minuter. Lägg i räkorna i grytan och koka i 5 minuter, eller tills räkorna fått en rosa färg. Häll på fisksåsen, limesaften och sockret och rör om så att det blandas. Strö över korianderblad och servera omedelbart. Vill man kan man ha jasminris till.
Jag hade svamp, vårlök, chalottenlök och tomater i också. Man kan ha vad man tyker om.

Min omelett

Publicerad 2011-04-25 22:02:00 i Dagens lunch,

Bondomelett.

Omelett kan man variera i det oändliga. Vispa först ihop 2 msk vatten eller mjölk till varje ägg, ca 2-3 per person, salta och peppra. Smält smör i stekpannan och lägg i alla ingredienser och fräs en liten stund. Häll på äggblandningen och sänk värmen. Gör några hål i omeletten lite då och då för att all smet ska kunna stelna. Lägg på ett lock så reser sig omeletten lättare. I den här har jag lagt kycklingrester, rökt skinka, sparris och kokt potatis. Allt fanns i kylen redan. Man kan blanda i vad man har hemma. Till det hade vi sallad och bröd. Fröna ovanpå är skalade hampafrön. Det sägs att det ska vara bra för kroppen. Tony, min man, hade läst i en tidning att det ska vara bra mot cancer. Vad vet man, det skadar väl inte att äta då de innehåller massor av mineraler och olika omega.

Meze

Publicerad 2011-04-23 01:23:00 i Grekiskt,

Grekisk meze.

Den här plockmaten har jag tagit ur en liten grekisk kokbok, "De bästa Grekiska maträtterna" skriven av Margareta Phoka, som jag köpte på Kreta för många år sen.
Det är bl.a stekt squash och aubergine, vindolmar, romsallad, stekt lammlever, tzatziki, grekisk sallad och bönsallad. Jättegott att smaska på. T.ex till schlagerfestivalen som kommer snart.
Problemet är ju att man längtar till Grekland och vill åka dit på en gång.

Het chilli

Publicerad 2011-04-19 00:46:00 i Sydamerikanskt,

Chili con carne.

Den här chillin är riktigt hot! Vi har lagat den med Scotch Bonnet, jättestarka chilis som ser ut som små paprikor. Det räcker med en till 500 gram köttfärs eller en stor gryta med annan mat. Det blir jättestarkt ändå.
Servera med tortillachips som värmts i ugnen eller micron först.

Scotch bonnet, stark chilipeppar.
 
Här ser ni skillnaden mellan Scotch Bonnet och vanlig chilipeppar.
Wikipedia:
Scotch Bonnet är en chilifrukt som påminner om och är av samma släkte som habanero. Den finns framförallt i Västindien och är uppkallad efter en typ av skotsk hatt.

Scotch Bonnet har en smak som skiljer sig markant från habaneron. Detta ger många karibiska rätter sin unika smak. Frukterna används särskilt i jamaicansk och caymansk matlagning, även om det ofta även dyker upp i andra västindiska recept. Rått förtären är frukten känd för att orsaka yrsel, domningar i händer och kinder samt svår halsbränna.

Färsk, mogen Scotch Bonnet eller habanero skiftar från grön till orange till röd. Att äta hela färska frukter rekommenderas inte för dem som inte är vana att äta stark mat. Förutom ovannämnda symptom kan förtäring resultera i diarré.

Citronsill

Publicerad 2011-04-18 23:26:00 i Inläggningar,

Citronsill.

Då var den färdig, påsksillen alltså. Receptet till den här goda sillen har jag fått av min granne Lilian. Hon i sin tur har tagit den från Viktväktarna. Den smakar ungefär som vanlig inlagd sill. Det syns kanske att jag glömde dillen? Glöm inte alla tillbehör: Gräddfil, gräslök, potatis kokt i dill, knäckebröd, kavring, västerbottensost, nubbe och öl.

Till den här citronsillen för 4 portioner behövs:
  • 2 brk urvattnade sillfiléer, ca 6-8 filéer
  • saften av 3 citroner
  • 3 dl socker
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 knippe dill
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 rödlök
Gör så här:
  1. Skär sillen i bitar. Hacka dill och skiva morötter, purjo- och rödlök.
  2. Pressa saften ur citronerna och blanda med sockret. Rör om tills det är ordentligt blandat.
  3. Varva sill, kryddpeppar, morötter, lök och lag i burkar. Eller bara blanda i en stor bunke och lägg sen över i burkar och slå över lagen.
  4. Låt stå ett par dagar.

Nachostallrik

Publicerad 2011-04-17 20:40:00 i Sydamerikanskt,

Nachostallrik.

Igår passade vi på att äta lite gott igen. En nachostallrik med lite av varje på.
Köttfärs, salsa, bönröra, ostås, guacamole, smält ost, jalapeños och yoghurt.

Heta tigerräkor

Publicerad 2011-04-13 17:50:00 i Asiatiskt,

Heta tigerräkor i vitt vin.

I går kväll satt vi och pratade om när vi bodde på Teneriffa och åt langostinos med chili. Det är två år sen vi var där. Då köpte vi okokta langostinos med skal på från frysdisken men vi har inte lyckats hitta det här i Sverige förrän nu. Vi var till Fruängen utanför Stockholm och tittade in i fiskaffären och frågade men de hade inga just då (han kallade dom för gambas). Vi åkte istället till ICA-Kungens Kurva och köpte frysta skalade tigerräkor. Det dröjde inte länge förrän vi stod i köket och lagade tigerräkor i chili.

Gör så här:
  1. Fräs hackad vitlök och chili i lite olivolja.
  2. Lägg i de okokta skalade räkorna. Salta lite och rör om. Skalen brukar jag spara till räksoppa.
  3. Häll i lite vitt vin (ca 2-3 dl) och låt koka tills dom blir röda.
  4. Strö lite strimlad basilika över räkorna.
  5. Servera med vitt bröd som man kan suga upp vätskan med.
Lycka till!

Dyra pistiller

Publicerad 2011-04-11 22:43:00 i Örter o kryddor,

Saffran från Thailand.

Den här påsen (och några till) med saffran kom från Thailand idag. Tack snälla Malin.
Nu kan jag laga Afrikansk mat igen i min tagine. Det kommer recept så småningom.

Tacos

Publicerad 2011-04-06 21:02:00 i Sydamerikanskt,

Tacos.
 Visserligen är det bara onsdag idag men vi blev sugna på tacos.
Till dem har vi:
  • köttfärs
  • isbergssallad
  • hackad gul lök
  • majskorn
  • hackad tomat
  • riven ost
  • jalapeños
  • yoghurt
  • guacamole
  • salsa
Till salsan använder jag:
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackad
  • 1 chili, hackad
  • 1 burk krossade tomater
  • 1-2 msk olja
  • salt
  • socker
Gör så här:
  1. Fräs lök, paprika, vitlök och chili i lite olja i en kastrull.
  2. Salta efter behag.
  3. Tillsätt tomaterna och lite socker.
  4. Låt det puttra utan lock ca 30 minuter.
  5. OBS! Glöm inte att tvätta händerna efter ni har hackat chilin!
Lycka till!
 

Smörgås med rostbiff

Publicerad 2011-04-06 20:42:00 i Smörgåsar,

Smörgås med rostbiff.

Till frukost idag blev det en smörgås med rostbiff, tomat och lite sea salt.

Från frön till tomater

Publicerad 2011-04-06 01:37:00 i Hemodlat,

Tomatsticklingar.

Varje sommar har jag fem tomatplantor på balkongen. Jag har alltid köpt färdiga plantor men i år har jag satt frön och dom har kommit upp så fint. Nu väntar vi otåligt på att det ska bli varmt ute så dom kan växa till sig och vi kan skörda många tomater.

A la 70 tal?

Publicerad 2011-04-06 01:12:00 i Middag,

Fläskfilé med banan.
Är detta retro så säg?
Fläskfilé med banan till middag idag:
Skär en fläskfilé i skivor och bryn tillsammans med skivad gul lök, röd paprika och champinjoner. Häll på vispgrädde eller matgrädde, soya, curry och en buljongtärning. Låt det puttra i 20 min. Lägg i en eller två bananer och smaka av med salt och peppar. Koka ett par minuter till. Servera med ris som kokats med lite olja, lök och paprika. Garnera med persilja.

Bra att ha hemma

Publicerad 2011-04-06 00:34:00 i Tillbehör,

 

Fruktfat med citroner och avocado.
Något som alltid är bra att ha hemma är citroner och avocado.
Citron passar ju bra till tex fisk, grillat kött, drinkar och till salladsdressing:
Blanda citron och olja och häll det över salladen precis innan den ska ätas annars blir den "soggig". En olja som jag har börjat med är linfröolja. Vi slarvar väl lite till mans med fiskätandet och oljan innehåller också Omega-3 som ska vara så bra för hjärtat och blodkärlen.
Avocadon är god att ha i sallad, på smörgås, äta som den är eller med en räkröra i. För att inte tala om guacamole med chili i till fredagstacosen:
Dela två avocados och mosa lite lätt. Droppa över citron eller lime och blanda i finhackad rödlök, vitlök och chili. Kärna ur chilin om ni inte vill ha den för stark. Hacka en tomat utan innankråm och ha i om ni vill. Salta efter behag.

Överbliven mat

Publicerad 2011-04-05 23:23:00 i Nattmat,

Smördegspiroger.

Billigt och gott. Om man har många smårester som inte räcker till nånting kan man köpa ett paket smördegsplattor (eller göra själv om man har tid) och baka in resterna i. Kavla ut plattorna till nästan dubbel storlek och gör fyra "knyten" av varje platta. Pensla med uppvispat ägg och in i ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Ät gärna en god sallad till. Det blir ett riktigt fredagsmys.
 
Smaklig måltid!

"Enäggstvillingar?"

Publicerad 2011-04-05 23:09:00 i Frukost,

Dubbla gulor.

Hur ofta händer detta? Två gulor i varje ägg!

Bröd och ost

Publicerad 2011-04-05 23:04:00 i Bröd,

Grekiskt lantbröd med Parmesan- och Västerbottensost.

Det finns väl inget godare än nybakat bröd med mycket smör (bregott) och en bit ost bredvid!
Det är grekiskt lantbröd med parmesan- och västerbottensost.

Grillspett utan spett

Publicerad 2011-04-05 22:54:00 i Middag,

Grillspett utan spett.
Så här på vintern händer det ju att man kan bli sugen på grillspett, men det är inte alltid så lätt att bara gå ut och grilla när snön ligger tjock. Ett tips är att skära allt som man gör till grillspett men man steker i stek- eller grillpannan istället utan spett. Vi hade fläskfilé, chorizo, prinskorv, bacon, paprika, champinjoner, lök och tomater. Till det ris kokt i buljong.

Rosa Prinsesstårta

Publicerad 2011-04-04 21:55:30 i Allmänt,

img_0259 (MMS)

Rosa Prinsesstårta var höjdpunkten på kalaset igår. Två flickor på mitt barnbarns dagis firade sina sexåriga födelsedagar tillsammans. Först var vi utomhus och hade nån sorts femkamp och inne i Mejas tvättstuga var det disco till låtarna från Melodifestivalen.

Äggsmörgås

Publicerad 2011-04-02 20:23:46 i Allmänt,

img_0227 (MMS)

Den här äggsmörgåsen är god och lätt att göra: Bred majonnäs på grekiskt lantbröd (helst hembakat) och lägg på sallad, kokt ägg, tomatskivor och salt (om man vill). Garnera med salladslök.Ät gärna röd paprika också, den innehåller mycket c-vitamin.

Falukorv i ugn

Publicerad 2011-04-02 13:52:00 i Middag,

Falukorv i ugn med Västerbottensost  och bacon.
Häromdagen blev vi sugna på korv (vilket är sällsynt), då lagade jag falukorv i ugn. Skårorna på korven fyllde jag med vanlig senap och Västerbottensost i bitar. Saltade, pepprade och ringlade mer senap ovanpå innan jag klädde korven med bacon. Vi gillar bacon så det får bli som ett täcke. Därefter blandas en burk krossade tomater med en lök skuren i skivor som kokats några minuter i buljong. Häll det i mitten och runt om korven och sättts in i ugnen på 225 grader i 40 minuter. Till det har vi potatismos och nån grönsak.
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela