Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Lingon Chutney

Publicerad 2018-09-28 13:35:00 i Tillbehör,

Här kommer ett lättlagat recept för den som gillar lingon förutom lingonsylt. Jag kan tänka mig att det passar bra till vilt. Numera kan man ju göra chutney och sylt året om eftersom det finns djupfrysta bär att köpa. 
 
Det här behövs till en liten burk:
2 dl lingon
2 st schalottenlökar
1 msk smör
2 msk muscovadosocker
3 msk balsamicovinäger
 
Gör så här:
Hacka löken och fräs den i smör, tillsätt sockret och bryn en halv minut.
Tillsätt lingon och låt småputtra i ca en halvtimme, kyl.
 
Lycka till!
 
 
 

Senapsgurka med dillfrön

Publicerad 2018-09-26 19:05:36 i Inläggningar,

Idag har jag roat mig med att lägga in Västeråsgurka och det har jag gjort med senaps- och dillfrön (inläggningen heter egentligen Skånsk senapsgurka men jag hade inga dillkronor). Det blir gott till olika maträtter som t.ex. köttbullar, pannbiff, hamburgare, kalopps, pastejsmörgås och säkert en rad andra rätter.
 
Det här har jag använt:
1½ - 2 kg västeråsgurkor
3 msk gula senapsfrön
12 - 15 dillkronor eller 2 msk dillfrön
Alun
 
Lag:
5 dl kokt kallt vatten
5 dl ättiksprit 12%
6 dl strösocker
1 dl salt
 
Gör så här:
Skölj och borsta gurkorna rena från ev grus och jord.
Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.
Varva gurka, senapsfrön och dillkronor/frön i glasburkar.
Blanda lagen väl tills strösocker och salt har löst upp sig. Blanda i alun för krispigheten efter anvisning på påsen.
Häll lagen över gurkorna och se till att den täcker gurkorna helt.
Sätt på lock och förvara kallt.
Färdiga efter ca 1 månad.
 
Lycka till!
 
 
 

Chutney på gröna tomater

Publicerad 2018-09-09 15:45:09 i Tillbehör,

Om man odlar egna tomater som inte hinner mogna eller om man köper gröna tomater kan man göra denna goda chutney som passar väldigt bra till Indisk mat.
 
Detta behövs till 4 normalstora burkar:
1 stor lök
2 st vitlöksklyftor
2 msk raps- eller jordnötsolja
1 kg gröna tomater
2 dl torkade aprikoser, ca 20 st
1 limefrukt
2 mindre kanelstänger
10 hela kardemummakapslar eller ½ tsk frön
8 st kryddnejlikor
2 st stjärnanis
1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 grön chilifrukt eller ½-1 tsk grön tabasco
 
Gör så här:
Skär lök och vitlök i bitar.
Dela tomaterna i halva klyftor, 8 bitar/tomat.
Skär aprikoserna i bitar eller strimlor.
Dela limefrukten i fyra klyftor och skiva tunnt. Kasta ändbitarna.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta och fräs lök och vitök.
Lägg ner tomatbitar, aprikosbitar, lime och alla kryddor utom chilin.
Tillsätt vinäger, socker och salt.
Koka utan lock i 30 minuter.
Lägg i grön chili, urkärnad och skuren i småbitar, eller grön tabasco.
Koka i ytterligare 20 minuter. Rör om emellanåt så det inte bränns vid.
Smaka av om det behövs mer sälta, sötma, syra eller chili.
Häll upp på rena varma glasburkar.
 
Lycka till!
 
 
 
 

Mango Chutney

Publicerad 2018-09-09 14:51:00 i Tillbehör,

Ett gott tillbehör till Indisk Curry är Mango Chutney. Jag hittade detta recept i en Indisk kokbok på nätet år 2007 och har gjort den här chutneyn varje år. Jag har omvandlat måtten från engelska till svenska mått.
 
Det här behövs till 4 normala burkar:
0,6 dl rapsolja
1,5-2 tsk senapsfrön, bruna
½-1 tsk gurkmeja
1,5 kg mango
½ tsk salt
2,4 dl vatten
1,2 liter socker
 
Gör så här:
Skala mangon, tag bort kärnan och tärna köttet.
Hetta upp oljan i en rymlig kastrull och häll i senapsfröna.
Just när senapsfröna börjar "poppa" tillsätter man gurkmeja, salt och mango.
Rör om ordentligt och tillsätt vattnet.
Låt det koka upp, häll i sockret och låt det fortsätta att koka. Rör om lite då och då.
När chuttneyn har tjocknat ta av kastrullen från värmen och häll på rena varma burkar.
Lycka till!
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela