Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Vita bönor i olja

Publicerad 2012-04-08 19:13:00 i Grekiskt,

 
Den här rätten måste ni pröva om ni äter Grekiskt. Fasólia saláta. Passar utmärkt till Meze.

Det här behövs enligt min kokbok till 6-8 personer:
 
juicen av 1 citron
½ kopp olja
1 liten riven gul lök
1 msk hackad persilja (helst slätbladig)
vitpeppar efter smak
salt efter smak
9 hg torkade vita bönor, eller färdigkokta på burk

Gör så här:

Tag jätte- eller smörbönor, lägg dem i vatten under 12 timmar, skölj i kallt vatten och koka under 1½ -2 timmar eller tills de blivit mjuka.
Låt de rinna av och då de ännu är varma, häll på olja och citronjuice, strö över salt, peppar, hackad persilja och riven lök. Blanda.
Serveras kalla.

Jag har både kokat själv och köpt färdigkokta på glasburk. Resultatet blir detsamma. Jättegott.
 
Så här kokar jag 500 g bönor:
 
ca 1½ liter vatten
1 tsk salt
1 gul lök
2 lagerblad
8 kryddnejlikor
 
Lägg de blötlagda bönorna i en kastrull. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och tag bort ev skum. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg i dem, lagerbladen och kryddnejlikorna. Koka under lock på svag värme tills bönorna blivit mjuka. Kontrollera dem då och då efter att halva koktiden har gått. Spara i kylen i spadet, 4 - 5 dagar, eller häll bort spadet och frys in bönorna för senare behov.
 
Lycka till!

Indian Curry

Publicerad 2012-04-02 11:32:00 i Asiatiskt,

 
En kväll bjöd vi upp våra grannar Lilian och Krille på Indisk Curry och det blev mycket uppskattat.

Det här behövs till 4 personer:
 
1 kg kyckling (gärna filéer skurna i bitar)
2 gula lökar, hackade
2 tsk ingefärspasta
2 tsk vitlökspasta
1 tsk gurkmeja
1 tsk chillipulver
1 tsk kumminpulver
1 tsk korianderpulver
1 tomat, puréad eller 1 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 msk olja (ej olivolja)
korianderblad
knappt 1 dl ljummet vatten

Så här gör du:

Hetta upp olja i en kastrull eller gryta och fräs löken, ingefäran och vitlöken tillsammans med kummin, korianderpulver och -blad i 5 minuter på låg värme.
Tillsätt tomat, kyckling, gurkmeja, chillipulver, salt och det ljumna vattnet.
Koka på medel - svag värme i en ½ timme med lock på.
Till det hade vi...
 


... "Bombay Potatoes" som i Indien är en mycket populär side dish till alla maträtter men särskilt till kyckling eller vegetariska currys.

Det här behövs:
 
350 g kokt kall potatis i tärningar
4 msk olja (ej olivolja) eller Ghee (klarnat smör)
1/4 tsk bruna senapsfrön (jag brukar ta mycket mer)
2 krm chillipulver
1/4 tsk gurkmeja
salt efter smak

Så här gör du:

Värm oljan i pannan till medelvärme.
För att kolla att oljan är tillräckligt varm lägger man i några senapsfrön. "Poppar" de är oljan lagom varm. Lägg i resten av senapsfröna.
Blanda i chillipulvret, gurkmejan och saltet.
Fräs detta tillsammans i 1 minut. Tillsätt potatisen och stek i 4 minuter tills den är täckt med fröna och fått en knaprig yta.
Sänk värmen, lägg på locket och stek potatisen ytterligare 5 minuter.
Och såklart...
 
...Pappadums med hemgjord Mango Chutney, russin, gurkstavar och yoghurt eller raita.

 

 
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela