Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Sallad med dipsås

Publicerad 2013-02-15 12:01:00 i Sallader,

 
Meningen var att det skulle bli en Thailändsk sallad med papaya och spenat men "försvenskade" den lite grand. Till det gjorde jag en dipsås att hälla över.
 
Till den Thailändska salladen för 6 personer använder man:
1 papaya
2 rödlökar
500 g haricots verts
150 g färsk spenat
1 msk pressad lime
 
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär papayan i klyftor. Skala och strimla rödlöken. Koka haricots verts i lättsaltat vatten en liten stund tills de känns bra. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.
Blanda ingredienserna till salladen i en stor skål och stänk över limesaft.
 
I min sallad använder man:
isbergssallad eller romansallad
färsk spenat
avokado
papaya eller mango
rödlök
paprika, valfri färg
körsbärs- eller coktailtomater
färsk koriander
 
Dipsås:
8 cl kallt vatten
1 tsk socker eller farinsocker
4 cl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad och -stjälkar
 
Gör så här:
Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör om tills det löst sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili och koriander. Häll allt i en mindre skål som var och en kan ta från med sked och hälla över sin sallad.
 
Smaklig spis!
 
 

Hjärtebröd

Publicerad 2013-02-15 11:11:00 i Bröd,

 
Just när Alla Hjärtans Dag hade börjat bakade jag ett grekiskt lantbröd men snittade det på ett annat sätt än vad jag brukar göra. När det var färdiggräddat såg det ut så här!

Enkla baguetter

Publicerad 2013-02-03 14:00:00 i Bröd,

 
Det här receptet på enkla baguetter hittade jag härom dagen på nätet.
 
Det här behövs:
 
3 gr / 3 krm jäst
300 gr / 3 dl kallt vatten
390-400 gr / 6½ dl vetemjöl special
9 gr / 1½ tsk salt
Bara blanda i en skål, sätt på lock eller plastfilm och låt jäsa över natten eller minst 8 timmar.
Häll upp degen på mjölat underlag och vik sedan ihop degen några gånger och låt jäsa ytterligare 40 - 45 minuter.
Skär 3 remsor som vrids lite.
Grädda i 275 grader C i ca 18 minuter.
 
Receptet kommer från Martin Johansson.
 
Här kan ni se en film hur man gör:
 
 
 
 

Beef Tartar

Publicerad 2013-02-03 13:32:00 i Nattmat,

 
Nostalgi igen!
Vi köpte en köttkvarn för ett tag sen för vi tänkte tillverka egen korv men det har ju inte blivit av än. Däremot har vi gjort råbiff några gånger.
 
Det här behövs:
 
Oxfilé
Lök, hackad (Rödlök eller Shalottenlök)
Kapris
Rödbetor, hackade
Äggula, rå
Hot chilisås, typ piri  piri
Salt
 
Blanda ihop allt på tallriken och lägg på rostat bröd eller ät brödet som tilltugg.
 
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela