Majonnäs
 

Hemgjord majonnäs

 Det här behövs:

1 ägg (direkt från kylskåpet)
2 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl rapsolja (ju större ägg desto mer olja), ej olivolja för då fluffar det inte till sig
1 tsk dijonsenap (helst) eller valfri sort
1 krm salt
nymald svartpeppar eller vitpeppar

 Gör så här:

Häll allt i mixerbägaren och sätt ner mixerstaven.
Starta den och håll kvar mixerhuvudet under ytan tills nästan all olja dragits ner i majonnäsen.
Vinkla staven något och dra försiktigt staven uppåt tills all olja blandats in. Kör några gånger med mixerstaven upp och ner i majonnäsen.
Klart!
Hokus Pokus Filiokus!
 
 
Majonnäsen håller sig i kylskåpet i ungefär en vecka. Om man vill göra aioli av hela satsen är det bara att riva ner lite färsk vitlök innan man kör igång annars tar man valfri mängd majonnäs och blandar med vitlök.