Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Majonnäs

Publicerad 2013-01-08 00:46:39 i Tillbehör,

 

HEMGJORD MAJONNÄS

 

  • 1 ägg (direkt från kylskåpet)
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2-3 dl rapsolja (ju större ägg desto mer olja)
  • 1 krm salt
  • nymald svartpeppar eller vitpeppar

 

  1. Häll allt i mixerbägaren och sätt ner mixerstaven.
  2. Starta den och håll kvar mixerhuvudet under ytan tills nästan all olja dragits ner i majonnäsen.
  3. Vinkla staven något och dra försiktigt staven uppåt tills all olja blandats in. Kör några gånger med mixerstaven upp och ner i majonnäsen.
  4. Klart!
Hokus Pokus Filiokus!
 
 
Majonnäsen håller sig i kylskåpet i ungefär en vecka. Om man vill göra aioli av hela satsen är det bara att riva ner lite färsk vitlök innan man kör igång annars tar man valfri mängd majonnäs och blandar med vitlök.

Glögglikör

Publicerad 2013-01-08 00:26:00 i Jul,

 
Om man inte vill dricka glögg till advent och jul som kanske inte går åt kan man göra egen glögglikör som håller bättre.
Jag fick det här receptet av min granne Lilian, det är lätt att göra och blir jättegott.

Glögglikör

Kan drickas efter en vecka, godare efter två.

•    1 paket glöggkryddor, 20g
•    3 dl vodka
•    1 dl vit sirap

1.    Blanda glöggkryddorna med spriten i en glasburk och låt allt stå och dra i 2 dygn, då har pomeransskalet färgat vätskan orange.
2.    Sila ifrån kryddorna, helst i melittafilter, som nu har gjort sitt och söta med sirapen.
3.    Låt stå och dra på svalt ställe. Smaka av.

Lycka till
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela