Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Rostbiff och potatissallad

Publicerad 2011-10-31 19:25:00 i Hemlagat,

Hemlagad rostbiff och potatissallad.

Ibland händer det ju att man blir sugen på "Rostbiff och Potatissallad" men den färdigköpta smakar ju inte så mycket egentligen.
För ett tag sen var vi bjudna hem till Hayati Kafe då han fyllde år. Han hade öppet hus och hade jättegod "Rostbiff och Potatissallad" med nån slags chutney och grönsallad med stekta kantareller. Jag tänkte att jag skulle prova att laga det själv nån gång. Sagt och gjort, det var ju mycket lättare än vad jag hade föreställt mig. Och gott blev det!
Potatissalladen och chutneyn gjorde jag kvällen innan vi skulle äta. Men rostbiffen lagade jag samma dag så vi åt den halvvarm. Till det hade vi sallad med egenodlade tomater och smörstekta kantareller.

Rostbiffen tillagar man så här:
  1. Sätt ugnen på 125 grader och salta och peppra runt om.
  2. Stick in en köttermometer.
  3. Ta ut köttet när termometern visar 55 grader och låt det vila en stund.
  4. Skär så tunna skivor du kan. De blir tjockare än köpta och framför allt rödare.

Lingonchutney: (till höger på bilden)

 

  • 2 dl lingon
  • 2 st shalotten lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk muscovadosocker eller farinsocker
  • 3 msk balsamvinäger

 

Tillagning:

Hacka löken och fräs den i smör, tillsätt sockret och bryn en halv minut. Tillsätt lingon och balsamvinäger och låt småputtra ca en halvtimme. Kyl!

 

Rödlökschutney med russin:
  • 500 gram rödlök
  • 1,3 dl russin
  • 3 dl rött vin
  • 0,5 dl vinäger
  • 1,25 dl farinsocker
  • 1 bit ingefära
  • 8 st kryddnejlikor
  • 0,5 tsk koriander
Tillagning:

Skala löken och skär den i klyftor. Koka alla ingredienser ca 40 minuter. Chutneyn ska vara tjock och simmig. Häll upp på rena, varma burkar och sätt på lock. Förvara i kylen.

Lycka till!

Sunday Roast

Publicerad 2011-10-27 11:55:05 i Middag,

Engelsk söndagsmiddag



På söndagar har vi ibland "Sunday Roast" som i England.
Den här bilden visar "Lammstek med rostade grönsaker, potatis och Yorkshirepudding".

Yorkshire Pudding

Det här behövs till 6 st:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1½ dl mjölk
  • salt o svartpeppar
  • dripping (ister eller sparat baconfett)

 

Gör så här:

  1. Lägg mjöl, lite salt och nymalen svartpeppar i en bunke.
  2. Tillsätt äggen, vispa och häll sakta i mjölken.
  3. Täck med plastfilm över natten i kyl.
  4. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg lite dripping i formen (muffinsform går bra) och värm i ugnen tills det ryker.
  5. Fyll formen med smet till ¾ och grädda i nedre delen av ugnen i 20 – 25 min. Dra ner till 190 grader och grädda i 10 min till.
Lycka till!
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela