Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Min Salsa till Tacos

Publicerad 2014-06-24 17:36:00 i Sydamerikanskt,

 
Till salsan använder jag:
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 röd paprika, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackad eller skivad
  • ½-1 chili, (gärna Scotch Bonnet. Obs! superstark) hackad eller skivad
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk olja
  • salt
  • socker
Gör så här:
  1. Fräs lök, paprika, vitlök och chili i oljan i en kastrull.
  2. Salta efter behag.
  3. Tillsätt tomaterna och lite socker.
  4. Låt det puttra utan lock ca 30 minuter.
  5. OBS! Glöm inte att tvätta händerna efter ni har hackat chilin!
Lycka till!

Enkel Pizzasallad

Publicerad 2014-06-24 17:15:00 i Sallader, Tillbehör,

 
Gör så här:
Koka upp ingredienserna till salladssåsen:
  • 1 dl olja
  • ½ dl vinäger
  • ½ dl vatten
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar
Lägg i kålen och paprikan, Sätt på locket och låt det svalna innan den kyls ner.

Yorkshire Pudding

Publicerad 2014-06-24 16:34:00 i Tillbehör,

 
I England har man oftast Yorkshire Pudding till middagen och då häller man gärna sås över och i den. Jag skulle kunna tänka mig att ha i lite vaniljpulver i smeten och servera den med glass eller annat gott i eller bredvid.
 

Yorkshire Pudding

Det här behövs till 6 st:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1½ dl mjölk
  • salt o svartpeppar
  • dripping (ister eller sparat baconfett)
 

Gör så här:

  1. Lägg mjöl, lite salt och nymalen svartpeppar i en bunke.
  2. Tillsätt äggen, vispa och häll sakta i mjölken.
  3. Täck med plastfilm över natten i kyl.
  4. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg lite dripping i formen (muffinsform går bra) och värm i ugnen tills det ryker.
  5. Fyll formen med smet till ¾ och grädda i nedre delen av ugnen i 20 – 25 min. Dra ner till 190 grader och grädda i 10 min till.
Lycka till!
 

Helenas tunnknäcke

Publicerad 2014-06-22 17:42:00 i Bröd,

 
Det här enkla receptet på ett tunnt knäckebröd med olika frön på har jag fått av Helena (Hayati Kafes fru).
 
Detta behövs för två kakor:
  • 1dl vetemjöl, ca 60g
  • 1 dl kornmjöl, ca 50g
  • 1 dl fint rågmjöl, ca 50g
  • 1 dl vatten
  • 2-3 kryddmått salt
  • 1 ägg, uppvispat
  • pumpa-, solros-, vallmofrön
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i vattnet och rör om. Jag brukar ta på mig en plasthandske och knåda ihop med handen.
  3. Dela degen i två delar och kavla ut tunnt på mjölat bakbord.
  4. För över den utkavlade degen till en bakpappersklädd plåt.
  5. Pensla med uppvispat ägg och strö på frön.
  6. Kavla fast fröna och skär långa remsor (det går utmärkt med en pizzaslicer).
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 7- 8 minuter.
  8. Lägg upp på galler och låt svalna.
Lycka till!
 
 
 

Potatissallad med bönor

Publicerad 2014-06-21 15:18:00 i Sallader,

 
Den här salladen hittade jag i en brochyr från Zeta.
 
Det här behövs till 8-10 personer om man äter buffé:
  • 1 kg småpotatis
  • 2 förp Blandade bönor ca 380 g
  • 2 rödlökar, tunnt skivade
  • 1 burk Cocktailkapris ca 295 g
  • 2 dl Kalamataoliver
  • 1 påse Rucolasallad ca 80 g
Senapsdressing:
  • 3 msk sötstark senap
  • 3 msk Vitvinsvinäger Riserva
  • 1½ dl Olivolja Extra Virgin
  • salt och svartpeppar
Gör så här:
  1. Koka potatisen med skal på i saltat vatten. Låt den kallna något.
  2. Blanda senap och vinäger i en stor skål. Vispa droppvis in oljan till en krämig dressing.(Om dressingen skär sig kan man vispa in lite vatten för att rädda den.)
  3. Halvera potatisen och vänd ned senapsdressingen i potatisen. Låt svalna.
  4. Blanda den krämiga potatisen med skivad lök, kapris, bönor, oliver och rucola.
  5. Smaka av med salt, peppar och lite olivolja.
 
 
 
 
 
 
 
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela