Britts Mat

Lite inspiration till att ha roligt i köket.

Lammfärsbiffar

Publicerad 2012-01-20 10:02:00 i Grekiskt,

Lammfärsbiffar med tzatziki o harissa.

 
Den här årstiden börjar man tänka på vart man ska åka på semester i sommar.
Det vi åt igår kanske kan vara en inspiration att åka till Medelhavet?

Till biffarna använder man:
  • 400 g lammfärs
  • 1 dl mynta (torkad)
  • vitlök (pressad)
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
Blanda alla ingredienser i en skål och forma till "korvar". Trä dom på spett och grilla utomhus på grillen eller stek i grill- eller stekpanna. Till det serveras ris, tzatziki och harissa eller youghurt och min salsa som jag brukar göra till tacos. (Salsa brukar jag alltid ha färdig i frysen.) Färska gurkstavar kan också vara gott till. Dessutom svalkar de om det blir för starkt.

Harissan gör man så här:
  • 2 röda grillade paprikor (finns att köpa på burk om man inte har tid att grilla och skala), hackade
  • 1 liten röd chili (eller så stark ni vill ha den), hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • ½ tsk korianderfrön som rostats i panna
  • ½ tsk kummin, malen
  • salt
  • 3 msk olivolja
Lägg alla ingredienser i en liten mixer och kör tills det blir en fin massa. Den är utmärkt att servera till "tagine" också.

Lycka till i köket!

Schnitzel

Publicerad 2012-01-16 19:27:00 i Middag,

Schnitzel med skinka o ost.

Här har vi en klassiker igen. Jag har gjort schnitzel på fläskkött som går lika bra om man inte hittar kalvkött. Köttet man köper till schnitzel är alldeles för tjockt tycker jag så jag bankar ut det ytterligare emellan plastfilm med en tomflaska. Går hur bra som helst. Det gjorde jag ofta när vi bodde på Teneriffa.
 
Gör så här:

Lägg kokt skinka på köttet, ost, skinka igen och en köttskiva. Panera i mjöl med salt o peppar, uppvispat ägg och ströbröd. Stek i smör och ev olja på medelvärme tills färgen blir härligt guldbrun.
Vispa ur pannan med lite vatten och smaka av och använd som sky.
Servera med stekt potatis, gröna ärtor och citronskivor med ansjovis och kapris.

Smaklig måltid!

Calzone

Publicerad 2012-01-09 13:16:00 i Pizza,

Calzone pizza.

Här har jag försökt göra en Calzone. Det var inte helt lätt kan jag säga men det får bli mer fyllning nästa gång.
Flag Counter

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela