Vita bönor i olja
 
Den här rätten måste ni pröva om ni äter Grekiskt. Fasólia saláta. Passar utmärkt till Meze.

Det här behövs enligt min kokbok till 6-8 personer:
 
juicen av 1 citron
½ kopp olja
1 liten riven gul lök
1 msk hackad persilja (helst slätbladig)
vitpeppar efter smak
salt efter smak
9 hg torkade vita jumbobönor, eller färdigkokta på burk

Gör så här:

Tag jätte- eller smörbönor, lägg dem i vatten under 12 timmar, skölj i kallt vatten och koka under 1½ -2 timmar eller tills de blivit nästan mjuka.
Låt de rinna av och då de ännu är varma, häll på olja och citronjuice, strö över salt, peppar, hackad persilja och riven lök. Blanda.
Serveras kalla.

Jag har både kokat själv och köpt färdigkokta på glasburk. Resultatet blir detsamma. Jättegott.
 
Så här kokar jag 500 g bönor:
 
ca 1½ liter vatten
1 tsk salt
1 gul lök
2 lagerblad
8 kryddnejlikor
 
Lägg de blötlagda bönorna i en kastrull. Tillsätt vatten och salt. Koka upp och tag bort ev skum. Skala löken och skär den i klyftor. Lägg i dem, lagerbladen och kryddnejlikorna. Koka under lock på svag värme tills bönorna blivit mjuka. Kontrollera dem då och då efter att halva koktiden har gått. Spara i kylen i spadet, 4 - 5 dagar, eller häll bort spadet och frys in bönorna för senare behov.
 
Lycka till!